Overzicht artikels / Alles wat je moet weten over voedselallergieën 

Alles wat je moet weten over voedselallergieën 

Gasten met een voedselallergie? Het is al lang geen zeldzaamheid meer. Twee tot drie procent van de Belgen is allergisch voor noten, eieren, vis… Bij kinderen loopt het zelfs op tot zes à acht procent. Maar geen paniek: als je weet wat je moet doen, voelt iederéén zich meteen welkom in je zaak. 

Wat is een voedselallergie? 

Wie een voedselallergie heeft, reageert ongewoon op een onschuldige voedingsstof. Het is een reactie van je immuunsysteem dat de stof als een indringer ziet en het zo snel mogelijk uit je lichaam wilt krijgen. Meestal treden de klachten een uur of twee na het eten al op. Denk maar aan moeite met slikken, kortademigheid, een opgezwollen keel, huiduitslag, duizeligheid… Een allergische reactie kan fataal zijn, en net daarom is het héél belangrijk om je gasten goed te informeren over alle allergenen. 

De veertien stoffen die een allergie (of intolerantie) kunnen veroorzaken, zijn… 

  • granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, gerst…)
  • schaaldieren
  • eieren
  • vis
  • aardnoten
  • soja
  • melk
  • noten (amandelnoten, walnoten, hazelnoten…)
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • weekdieren
  • lupine
  • zwaveldioxide of sulfieten

Wat moet je doen? 

Sinds 2014 ben je als restaurantuitbater verplicht om je gasten te informeren over de (mogelijke) aanwezigheid van allergenen in gerechten. Dat kan mondeling, maar dat is niet altijd even handig. Zeker als het druk is, of als je een wel héél uitgebreide kaart hebt. Wie kan dat allemaal onthouden? 

Een digitale menukaart met een functie die alle allergenen ondersteunt, is daarentegen overzichtelijk en een pak veiliger. Zo ben je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Bovendien kunnen je gasten op voorhand al checken welke gerechten ze wel of niet kunnen kiezen om dan achteraf zorgeloos te genieten van een overheerlijke maaltijd. 

Wil je meer weten over de digitale menukaart en de allergenenfunctie? Unipage helpt je graag verder! Stuur ons een bericht en we helpen je binnen de 24 uur verder. 

En wat met mogelijke kruisbesmettingen?

Vergeet niet dat slechts de kleinste aanraking een serieuze allergische reactie kan uitlokken. Daarom is het belangrijk om kruisbesmetting in de keuken te voorkomen. Heb je net scampi’s klaargemaakt? Neem dan een nieuwe pan om een stuk forel te bakken. Als er toch een risico bestaat op kruisbesmetting dan kun je je gasten altijd waarschuwen dat er in de keuken met pindanoten of tarwe wordt gewerkt. Het is uiteraard onmogelijk om dat voor alle veertien allergenen te doen. Doe daarom altijd eerst een risicoanalyse, om te kijken of een waarschuwing wel noodzakelijk is. 

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan