Overzicht artikels / Waarom moet je een geregistreerd kassasysteem gebruiken?

Waarom moet je een geregistreerd kassasysteem gebruiken?

6 jaar geleden zag de “witte kassa” het levenslicht. Het doel? Concurrentie in handel en horeca eerlijker maken en belastingfraude bestrijden.

Zo’n geregistreerd kassasysteem bestaat uit drie onderdelen: een door de overheid gecertificeerde kassa, een “zwarte doos” (als controlemodule) en een smartcard. De kaart ontvang je van de FOD Financiën.

Het systeem registreert alle verkoophandelingen die in je zaak gebeuren. Minder administratie en kopzorgen voor je horecazaak dus. Bij elke betaling krijgt je klant automatisch een correct bonnetje, dit vervangt het traditionele btw-bonnetje en geldt voor iedereen als geldig betalingsbewijs. 

Info Geregistreerd Kassa Systeem GKS

Genereer jij jaarlijks meer dan €25 000 omzet uit gerechten die ter plekke opgegeten worden? Dan ben je verplicht om met een geregistreerd kassasysteem (GKS) te werken. Maar wat valt er nu wel en niet onder deze €25 000 grens? Unipage verduidelijkt even: 

  • Wel meegerekend: alle omzet onderworpen aan 12% btw, de maaltijden die mensen in je zaak opeten dus. 
  • Niet meegerekend: afhaalmaaltijden, voorverpakte producten zonder bereiding, alcohol en andere dranken

Wanneer je een maaltijd en dienst combineert kan dat wel eens tot discussie leiden met de fiscus. Een voorbeeld: 

Je lokale bakker heeft zopas zijn zaak in een nieuw jasje gestoken en stelt een gedeelte van zijn zaak ter beschikking als eetgelegenheid. Al de broodjes, gebakjes die daar geconsumeerd worden, tellen mee als ‘maaltijd ter plaatste’. Stijgt hierdoor je omzet boven de grens van €25 000? Dan zullen alle aankopen, ook de gewone broodjes uit je bakkerij, verplicht via het GKS lopen.

Ben je dus verplicht tot de integratie van een geregistreerd kassasysteem? Dan mag je hiervoor een kost van €380 rekenen. De aanschaf van een GKS wordt beschouwd als een digitale investering en gelukkig zijn digitale investeringen fiscaal aftrekbaar. Ook digitale betaalsystemen, ICT-beveiliging en een eigen webshop vallen hieronder.

Korting doelgroepvermindering

Als gebruiker van het geregistreerd kassasysteem heb je recht op een korting van €500 per kwartaal voor maximum 5 voltijdse werknemers. Er hangt wel één voorwaarde aan vast: je maakt gebruik van aanwezigheidsregistratie. 

Aanwezigheidsregistratie is geen verplichting, je gebruikt het enkel als je aansprak wenst te maken op deze doelgroepvermindering. Het is ook geen tijdsregistratie want pauzes worden via dit systeem niet geregistreerd. Enkel bij het binnenkomen en het verlaten van de zaak dienen je werknemers in te loggen. De korting is beperkt tot maximum 5 personen, maar de registratie dient wel te gebeuren door alle aanwezige werknemers (schoonmakers, studenten, administratief personeel,…). Je bedrijf mag ook maar 49 werknemers tewerkstellen om aanspraak te maken op deze korting. Boven de 49 werknemers maak je geen aanspraak meer op de GKS-vermindering. 

Per voltijdse werknemer krijg je een RSZ-korting van €500 per kwartaal. Is je werknemer nog onder de 26 jaar? Dan ligt de korting zelf iets hoger, namelijk €800. 

Stel je 4 werknemers tewerk, waarvan 3 voltijds, ouder dan 26 jaar en 1 voltijds en jonger dan 26 jaar, dan ontvang je elk kwartaal een RSZ-korting van €2 300 of €9 200 per jaar. Mooi meegenomen dus!

All-in-one oplossing

Bij Unipage hebben we werk gemaakt van een “all-in-one” oplossing! Onze kiosken zijn namelijk allemaal voorzien van een geregistreerd kassasysteem. Op elk moment van de dag kan je de financiële stand van zaken opvragen. Bekijk hoeveel omzet jouw kiosk gisteren, vandaag, vorige maand, … genereerde. Geen gedoe meer met verschillende btw-bonnetjes, want ook deze print de kiosk onmiddellijk na de bestelling af. 

Meer goed nieuws: alle horecabedrijven kunnen bij ons terecht. Van restaurant tot snackbar. Gedaan met tijdrovende handelingen. 

Vrijblijvende demo aanvragen? Via support@unipage.eu staan we voor je klaar! 

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan