Overzicht artikels / Cheese! Negen tips voor de mooiste foodfoto’s

Cheese! Negen tips voor de mooiste foodfoto’s

Als je een pak frieten of een lekkere hamburger wilt fotograferen hoef je toch al niet als een gek spaghettiiii te roepen om ze te doen lachen. Maar vergis je niet, want het is zeker niet gemakkelijk om je gerechten er smakelijk te laten uitzien. Negen tips!

Tip 1: ’t Zit in de details

Blader maar eens in een Libelle Lekker of een Foodies. Je zal zien dat elk gerecht perfect gestyled is. Zelfs een pak frieten verdient toch meer dan een simpele puntzak? Denk maar aan borden, schaaltjes, glazen, bestek, servetten… Pas wel op met goud, want dat weerkaatst op het beeld. Matte accessoires doen het dan wel weer prima op de foto.

Tip 2: Het volledige plaatje

Het juiste decor geeft nog meer uitstraling aan een foodfoto. Een houten tafelblad is altijd mooi maar met linnen theedoeken, een vintage tegel of een tof behangpapiertje zit je net zo goed.  

Tip 3: Een vleugje groen

Je hebt het je sowieso al eens afgevraagd: waarom leggen al die chefs toch peterselie, munt of rozemarijn op hun eten? Simpel: een tikkeltje groen geeft een gerecht meteen meer pit. Niet alleen op een bord, maar ook op de foto want geef toe: een stoofpotje en een berg puree ogen best saai. Met wat keukenkruiden, waterkers en kersgroente wordt je gerecht een visueel spektakel.

Tip 4: De onmisbare plantenspuit

Sommige gerechten drogen snel uit, en dat ziet er niet echt smakelijk uit. Om je gerechten letterlijk te laten schitteren, kun je wat (olijf)olie gebruiken. Breng het aan met een kwastje, maar overdrijf zeker niet. Ook handig: een plantenspuit. Net als olie geeft water je eten meer glans.

Tip 5: De regel van derden

Al gehoord van de gulden snede of de regel van derden? Het principe is simpel: splits je beeld in drie gelijke horizontale en nog eens drie gelijke verticale lijnen om je gerecht te positioneren. Als we de wetenschap mogen geloven, dan oogt een foto het ‘lekkerst’ als je je gerecht op de plek zet waar de lijnen elkaar kruisen. Het perfecte beeld voor de gloednieuwe ‘uitgelichte functie’ van Unipage, waarbij je gerechten nog méér in de kijker worden gezet.

Tip 6: Zie het als… een vogel

Als je je gerechten wil fotograferen, doe dat dan àltijd van bovenaf. Alleen zo zie je àlles wat er op het bord ligt. Een hoek van zo’n vijfenveertig graden is perfect!

Tip 7: Genoeg daglicht

Genoeg daglicht is belangrijk om een mooie foto te kunnen maken. Zet je dus altijd in de buurt van een raam of bij mooi weer in de tuin.

Tip 8: Niet bewegen!

Foodfotografie is volgens vakfotografen het moeilijkste dat er is. Natuurlijk doen zij het met professionele apparatuur, maar mits wat oefening lukt het met een smartphone ook prima. De belangrijkste tip: sta stil! De kleinste beweging zorgt ervoor dat je beeld niet helemaal scherp is, en dat zou zonde zijn. Leun daarom tegen een muur of zet je ellebogen op tafel als je een foto neemt.

Tip 9: App-laus

Niet helemaal tevreden met het eindresultaat? Geen zorgen, want er bestaan heel wat applicaties om je foto’s op te leuken. Denk maar aan Instagram met al z’n leuke filters, Hipstamatic (enkel voor iOS) of Foodie SnapPak. Probeer maar!

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan