Overzicht artikels / 14 hygiënetips voor jouw (afhaal)restaurant

14 hygiënetips voor jouw (afhaal)restaurant

De keuken, de toog, de toiletten en ja, zelfs de menukaart zijn een broeihaard van bacteriën. Dat is nu eenmaal zo. Net daarom is een goede hygiëne, zéker in tijden van covid, van levensbelang.

De gouden regels

Wie in de horeca werkt, kent de gouden hygiëneregels ongetwijfeld uit z’n hoofd. Maar mocht je twijfelen: een kleiner opfrisser!

  • Was geregeld je handen met zeep, maar sowieso na elk toiletbezoek, als je voedsel of afval hebt aangeraakt…
  • Hou je vingernagels kort. Zo raken ze minder snel vuil. En nagellak laat je liever ook achterwege.
  • Een wondje? Doe er dan een waterdichte pleister op. Handige tip: kies voor een opvallend kleurtje, zo zie je het meteen als je ‘m kwijt bent.
  • Draag geen horloge of juwelen. Een trouwring mag uiteraard wel.
  • Hou je werkblad in de keuken, maar evengoed die achter de toog, proper. En vergeet de tafels niet te ontsmetten als er klanten afgerekend hebben.
  • Was geregeld je (keuken)gerei af. Messen, vorken, bierafschuimers, flessenopeners, kurkentrekkers maar ook de koelkast, de diepvries, de koffiezet…
  • Moet je hoesten of niezen? Gebruik dan een zakdoek of doe het in je elleboog. Ben je echt ziek? Blijf dan thuis!
  • Als je lange haren hebt, doe ze dan in een staart of een knot. Wie in de keuken staat, draagt best een haarnetje.
  • Iets laten vallen? Eten doe je meteen in de vuilnisbak, keukengerei was je grondig af en ontsmet je nog even.
  • Als je ’s avonds de deuren sluit, poets dan grondig je hele restaurant. Vloeren, deurklinken, werkbladen… Zo kun je de volgende dag met een propere lei beginnen.

Een digitale menukaart

Een klassieke menukaart gaat van klant naar klant. Niet echt hygiënisch, toch? Tegenwoordig is het supersimpel om je dranken- en eetkaart gewoon online te zetten. Je klanten hebben enkel nog hun telefoon nodig om de QR-code op de tafel te scannen.

Wil je meer weten over de digitale menukaart? Unipage helpt je graag verder! Stuur ons een bericht en binnen de 24 uur mag je een antwoordje verwachten.

Frisse lucht

Als de pandemie ons iets heeft geleerd, dan is het om op tijd en stond te verluchten. Dat is trouwens niet alleen belangrijk als de wereld gegijzeld wordt door een virus, maar eigenlijk altijd! Je kunt investeren in een heus ventilatiesysteem, maar zo nu en dan de ramen eens openzetten, doet ook al wonderen. Een tip: hang een luchtkwaliteitsmeter op, zo weet je meteen wanneer het tijd is om de ramen en de deuren open te zetten.

Elektronisch betalen

Cash geld is overal. Het passeert in honderd-en-een handen, langs tientallen kassa’s en bankautomaten. Het zal je dan ook niet verbazen dat er heel wat bacteriën op terug te vinden zijn. Je gaat er misschien niet meteen ziek van worden, maar in tijden van corona hou je je handen het liefst van alles proper. En dat kan als je je klanten online laat betalen. Payconiq, Apple Pay, Mollie, Bancontact, het kan allemaal.

Wil je meer weten over online betalen? Unipage helpt je graag verder! Stuur ons een bericht en binnen de 24 uur mag je een antwoordje verwachten.

Typisch corona

Het is -hopelijk- maar tijdelijk, maar voorlopig is het dragen van een mondmasker verplicht voor iedereen die in de horeca werkt en voor alle klanten ouder dan tien jaar. Nog belangrijk in de strijd tegen het coronavirus: desinfecterende handgel. Zet een flesje aan de deur, de kassa, het terras en de toiletten.

 

Vraag nu vrijblijvend een demo aan